V poslednej dobe sa dostávajú na popredné miesta v oblasti zdravej výživy drobné semiačka šalvie hispánskej, známe ako chia. Ich popularita vo svete sa veľmi rýchlo šíri. Semiačka Chia boli tradičnou potravinou Aztékov a Mayov. Keď sa vydávali na cesty, vždy mali so sebou zásobu semiačok ako výdatný zdroj energie,. Pomáhali im prekonávať drsné podmienky a zvýšiť osobnú výdrž počas vojnových výprav.
Chia semiačka rastú v niektorých oblastiach Južnej a Strednej Ameriky už viac ako 4000 rokov. V dobe okolo roku 900 pred n.l. sa v oblastiach dnešného Mexika používali ako platidlo, čo len potvrdzuje ich vysokú hodnotu a cenu.
Názov semiačok Chia pochádza od aztéckeho slova chian, čo znamená olejnatý – sú výdatným zdrojom Omega-3 mastných kyselín. Majú AJ prezývku ´zrnká bežcov´, pretože majú schopnosť dodať výdrž pri dlhých bežeckých výkonoch.
Semiačka chia majú vysokä nutričnú hodnotu. Sú bohatým zdrojom Omega-3 mastných kyselín. Ide predovšetkým o kyselinu alfa-linolenovú, ktorá je nevyhnutnou súčasťou stravy. Tú si organizmus nedokáže vyrobiť sám. Semiačka obsahujú 32% tukov, z ktorých kyselina linolénová (omega 3) predstavuje 63% a linolová (omega 6) 20%. Nachádzajú sa tu vo vzájomnom ideálnom pomere.
Chia semiačka sú bohatým zdrojom antioxidantov, vlákniny, vitamínov a minerálov, obsahujú železo, horčík, draslík, fosfor, zinok, vitamíny E a B. Rovnako semiačka chia poskytujú ľahko stráviteľné bielkoviny, 19-23% ich hmotnosti je proteín.
Obsahujú kvalitnú, rozpustnú vlákninu (27%) vo forme slizu, ktorá napomáha pri znižovaní hmotnosti a obezite.
Semiačka chia sú významným antioxidantom, môžu byť nápomocné pri znižovaní hladiny cholesterolu (LDL) a triglyceridov v krvi, pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, majú blahodarný vplyv na srdce a cievy, bunkové steny, nervy a imunitu, posilňujú nervový systém, skvalitňujú pamäť, pomáhajú predchádzať vzniku Alzheimerovej choroby. Vysoký obsah omega-3 podporuje transport živín z tráviaceho traktu, pomáha zlepšiť metabolizmus, umožňuje odstránenie tukov a asimiláciu živín.
Chia semiačka dokážu napomôcť i pri spomaľovaní vstrebávaniu sacharidov a regulácii hladiny cukru v krvi. To je dôvod, prečo sú vhodné pre diabetikov. Môžu taktiež znížiť riziká a príznaky iných ochorení, napr. mŕtvice, niektorých druhov rakoviny, reumatoidnej artritídy, astmy, zápalových črevných ochoreniach, ulceróznej kolitíde i duševných postihnutiach.
Obsah Omega-3 mastných kyselín a jej antioxidačné vlastnosti, pomáhajú udržiavať a obnovovať pokožku, zmierňujú jej zápalové procesy a prejavy akné. Obsah aminokyselín napomáha pri údržbe buniek a prispieva k udržaniu mladistvej pleti. Omega 3 sa používa v kozmetických produktoch, ako pleťový regeneračný prostriedok.